Imatges de la BioBlitzBcn2010 - Parc del Laberint

Dissabte 12/06/10 a les 13:30 h s'iniciava l'itinerari de recerca de la BioBlitzBcn al Parc del Laberint de Barcelona. A la visita hem pogut comptar amb el Dr. Xavier Llimona, el Dr. Esteve Llop, la Liquenòloga Gemma Figueras, la Ficòloga Núria Flor-Arnau, tots ells del Grup de Botànica Criptogàmica de la Universitat de Barcelona, que ens han explicat la meravellosa i desconeguda flora criptogàmica que podem trobar en aquest parc, el més antic de la ciutat.


El Parc del Laberint és un magnífic exponent del jardí neoclàssic del segle XVIII.
A: jardí públic
B: jardí neoclàssic
C: jardí romàntic
D: jardí dels boixos i jardí domèstic
E: bosc
1: entrada
2: palau i torre
3: jardí dels boixos
4: jardí domèstic,
5: plaça dels lleons
6: jardí de les flors
7: laberint
8: terrasa del mirador i temples
9: gruta del Minotaure
10: bosquet
11: canal romàntic
12: illa de l’amor
13: pavelló neoclàssic i gran safareig
14: font de la nimfa Egèria
15: cascada, 16: cabana del pagès
17: fals cementiri i ermita del monjo
18: antic jardí oriental.

Jardí dels boixos. Hem pogut prendre mostres d'algues dels diferents estancs del Parc.


Jardí dels boixos. En aquests estancs també podem trobar amfibis i insectes.

Jardí domèstic. Fotografia de l'interior de la Font de la Cascada, feta amb una càmara subaquàtica.
Jardí domèstic. A cada estanc o font ornamental, en funció de la profunditat de la làmina d'aigua, de les característiques de la font ornamental, es desenvolupa una flora criptogàmica diferent. En aquesta font podem observar diverses espècies d'algues: caràcies, cianobacteris, fitoplancton, que portarem al Pati de Ciències de la UB per a la seva identificació. Observem també briòfits i falgueres, de les quals destaca la cabellera de Venus o capil·lera: Adiantum capillus-veneris.


Pavelló neoclàssic. Safareig. A cada un dels estancs on hem pres mostres, hem mesurat la temperatura de l'aigua i la seva conductivitat.
Al Safareig, hem pogut experimentar un altre tipus de presa de mostres d'algues per a aigües amb més profunditat. Hem utilitzat una xarxa per prendre mostres de fitoplancton.

A un altre estanc menys profund, mitjançant un ganxo lligat a una corda, hem pres mostres d'algues filamentoses.

Font de la guineu alada. L'existència de l'aigua a les diferents fonts i estancs del Parc del Laberint, els microclimes humids i ombrívols que es creen, fan possible el desenvolupament de falgueres (Adiantum capillus-veneris), equisets, hepàtiques, bolets, líquens, que són únics a la ciutat de Barcelona.

Jardí romàntic. A les cascades hem pres mostres de les algues que es fixen a les roques.

Al Jardí romàtic hem trobat una espècie d'hepàtica, que es troba en ambient humids, que resulta molt vistosa si s'observa amb la lupa, la Lunularia cruciata.
Just a l'entrada del Parc, al costat de la Font de la Guineu alada, Enmig d'unes falgueres ornamentals hem trobat uns bolets.
Al Jardí romàntic, al costat dels acants, hem trobat també altres bolets.
Si observem les pinyes i branques dels pins, amb una lupa de 10 augments, ens sorprendrem de la quatitat de fongs i líquens que hi poden viure. Un micromón desconegut per a la majoria de nosaltres.
Sobre els elements arquitectònics es desenvolupa una flora liquènica molt interessant.

El Dr. Antoni Gómez-Bolea,  observa i pren mostres dels líquens saxícoles que es desenvolupen sobre els elements de construcció.

Les mostres de líquens saxícoles -que viuen sobre les roques o els elements de construcció- es prenen amb una cinta aïllant, a la que s'adhereixen els apotecis, que són les fructificacions dels líquens, on hi ha les espores i que serviran per a la seva identificació.

I després de visitar el Jardí romàntic, ens dirigim al Pati de les Ciències de la UB per a portar les mostres que hem recol·lectat i explicar als especialistes dels diferents grups tot el que hem observat.

Moltes gràcies a tots els que han col·laborat per a fer possible aquest itinerari de recerca al Parc del Laberint.